Wat is Cranio?

In het kort…

CranioSacraal Therapie of kortweg Cranio, is een zachte, holistische therapie die je helpt om spanning los te laten, te herstellen en te Helen.

Tijdens een sessie krijgt jouw gezondheid de aandacht die het verdient. De behandelingen stimuleren het zelfgenezend vermogen. Je komt beter in je vel, in verbinding met jezelf en ervaart rust en meer vitaliteit.

Wil je meer weten over Cranio, ga dan naar https://www.cranio-nederland.nl/

Wil je jouw arts informeren over Cranio, kijk dan hier

Behandelthema’s

Een Cranio behandeling kan in veel verschillende situaties een uitkomst bieden. Dit overzicht laat verschillende behandel thema’s zien die ik voorbij zie komen en waar een Cranio behandeling bij kan helpen.

1. Het Lijf werkt niet mee
Hier kom ik de cliënten tegen met fysieke klachten, met een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, waaruit letsel voortvloeit, na een operatie, een “verkeerde” beweging etc.
Voorbeelden zijn: whiplash, hersenschudding, buikoperatie, botbreuken, kneuzingen, artrose.
2. Spanning & Stress

Heb je het erg druk gehad op je werk? Is je takenpakket te groot geworden? Zijn er spanningen in het gezin, bijvoorbeeld sinds de Corona periode? Worstel je met je verstand versus je gevoelens? Ben je niet meer gelukkig in je relatie? Heb je moeite om “uit de kast” te komen?

Al deze situaties zorgen ervoor dat ons lijf (bindweefsel) zich spant, ons zenuwstelsel in de ortho-sympathische (actieve) staat blijft, waardoor er geen bewegingsruimte meer overblijft voor natuurlijk herstel. Om te kunnen herstellen van je klachten is het belangrijk dat ons zenuwstelsel eerst in de para-sympatische modus komt. Dan komt er rust en ontspanning en kan het zelf herstellend vermogen van ons lichaam zijn werk doen.

Juist Cranio is een doeltreffende therapie om dit proces te ondersteunen.

3. Trauma & Regulatie

Als gevolg van psychisch letsel, waarbij belemmerende patronen zoals, “fight”, “flight” or “freeze”, zijn ontstaan, is het dikwijls mogelijk om deze te reguleren via het lijf door middel van Cranio therapie. Waar je soms met praten niet bij kunt komen, lukt het vaak beter via het lijf een weg te zoeken, om de angst en boosheid te ontladen. Dit kan in stilte.
4. Kind & JeugD
Soms zijn er ingrijpende dingen gebeurd in je jeugd. Bijvoorbeeld een onveilige thuissituatie of verlies van een dierbare. Het kan zijn dat je dit al lang vergeten bent, of nooit bewust van bent geweest. Jouw lijf heeft via het bindweefsel (fascie) een eigen geheugen. Cliënten geven dit soms aan als een onveilig gevoel in hun lijf. Zij hebben daardoor geen goed contact met hun lichaam en dus geen goede verbinding met zichzelf. De zachte, ondersteunende, niet- invasieve Cranio handen, helpen de cliënt te voelen en te herinneren, hoe het is om bij je kern en in je heelheid te zijn.
5. Wanneer emoties de overhand nemen
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw, zijn onze basis of primaire emoties. Wanneer deze onderdrukt worden, ontkend of gerationaliseerd worden, ontstaan secundaire emoties: klagen, gefrustreerd voelen, onzeker voelen en slachtoffer gedrag vertonen. Klachten waar emoties de bron zijn, kunnen zich in allerlei vormen presenteren. Van nekklachten, lage rugklachten, tot burn-out, niet lekker in je vel zitten, hooggevoeligheidsklachten, zwaarmoedigheid en heel actueel; post-Corona klachten. Dr. John E. Sarno, heeft hier verschillende boeken over geschreven. Doordat Cranio géén symptoom bestrijdende therapie is, maar juist een weg vindt naar de bron van de klachten, zijn deze klachten goed en definitief te behandelen. Een symptomatisch gerichte therapie, zal de klachten doen verminderen of verdwijnen, maar zullen later altijd weer terugkeren op een andere plaats en als een andere klacht.
6. Wanneer je last krijgt van je eigen gedachten

Denk hierbij aan somberheid, piekeren, gespannen zijn, angstig voelen, slecht slapen, prikkelbaar zijn, snel geëmotioneerd, niet blij zijn, een kort lontje hebben, gevoelens hebben van falen of mislukken, niet tegen drukte of herrie kunnen, gemakkelijk kunnen huilen, het gevoel hebben dat je de controle over het leven verliest, geestelijk moe zijn, geen zin hebben om dingen te doen, moeite hebben om te onthouden en te concentreren.


Waar gedachten ook op hol slaan kom je tegen bij: ADHD en ADD, angststoornissen, autisme, depressie, persoonlijkheidsproblematiek, posttraumatische stressstoornis (ptss). 
Met behulp van Cranio, wordt de cliënt geholpen om de aandacht te brengen naar het “nu” en ruimte te maken voor stilte. Zo kan ervaren worden dat je niet je gedachten bent. Dat je jezelf daar niet mee hoeft te associëren en dat je je gedachten kan laten zijn zonder er iets mee te “moeten”. Het feit dat je je gedachten kan observeren, betekent dat je ze niet “bent”. Er zit ruimte tussen jou en je gedachten.

7. Psychosomatiek

Hier vallen klachten onder die niet, of onvoldoende, verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar juist het gevolg zijn van een psychisch “probleem”. Voorbeelden zijn: chronische pijnklachten, vermoeidheid, tinnitus (oorsuizen), hyperventilatie, hoofdpijn, migraine, buik/darmklachten, duizeligheid.

Ook hier zal het nodig zijn om op zoek gaan naar de bron om de klachten aan te pakken. Het mooie van Cranio is dat ik mijn cliënten niet hoef te vertellen wat de oorzaak of bron van hun klachten is, maar dat ze tot zelfinzicht komen, via hun innerlijke wijsheid. “Oh, nu valt het kwartje”.

8. Rouw & verlies
Hebben we het over rouw, dan denken we meestal meteen aan het verlies van een dierbare. Echter kent rouw vele vormen. Bijvoorbeeld rouw naar aanleiding van een echtscheiding, rouw na verlies van je baan of een onvervulde kinderwens. Je dacht te weten hoe jouw toekomst er ongeveer uit zou zien, maar nu lijkt de grond onder je voeten weggezakt. Rouwen doe je met je hele lichaam. Je hele lijf huilt en laat zien dat het pijn heeft. Soms zit deze pijn, het verdriet, vast. Het heeft een “zetje” nodig om in beweging te komen. Bij rouwen hoort uiteindelijk acceptatie. Accepteren vraagt echter veel. Accepteren dat je alleen bent en alles alleen moet doen en beslissen. Inkomsten die weggevallen zijn of het feit dat je nooit moeder zal worden. Tijdens een Cranio sessie is er alle tijd, ruimte en respect voor jouw verhaal en wat er in jouw wereld speelt. Wat je moeilijk vindt om mee om te gaan en waar je tegenaan loopt. Dat kunnen hele praktische zaken zijn, maar ook mentale en emotionele processen. Een belangrijk onderdeel hierbij is de aanraking. Hierdoor zal je je gezien, gehoord en ondersteund voelen. Je zult merken dat je door aanraking, je meer bewust wordt van je lichaam. Dat jouw lichaam fijner aanvoelt, doordat er een diepe ontspanning en rust ontstaat.
9. De dokters weten niet wat ik heb


Misschien heb je al een heel circuit doorlopen met je klachten en heeft niemand of niets jou verder kunnen helpen. Psychologische praatsessies, specialisten, MRI-scans, antidepressiva etc. Maar je hebt nog steeds dezelfde klachten. Misschien zijn die zelfs wel erger geworden? En, je hebt nog steeds geen antwoord op de vraag wat er nou werkelijk met jou aan de hand is. Er kan geen diagnose gesteld worden en geen oorzaak. Je moet het doen met de afkorting SOLK! Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten.


Ik ben deze cliënten vaak tegengekomen in mijn praktijk. Wat ik dan meestal terugkreeg van deze mensen is, dat ze in ieder geval op een andere manier naar hun klachten zijn gaan kijken. Dat klachten niet alleen maar storende elementen zijn, maar een aanwijzing zijn voor wat er nodig is, om weer heel te kunnen zijn.


Een klacht is als de stemband van het lichaam. Het is de taak van de cliënt en de therapeut om samen naar deze stem te luisteren, te interpreteren en het eigen correctiemechanisme te faciliteren, met zachte manuele technieken. Als we alleen maar sec naar de klacht zouden kijken, dan zouden we de mens als geheel niet zien en zijn uit balans zijnde systeem niet begrijpen.
 En…. Ik heb aardig wat wonderen meegemaakt!

10. Levensvragen

Op een gegeven moment dan is hij daar! De midlife crisis. Tussen je dertigste en je zestigste kom je in een midlife fase, die natuurlijk niet altijd in en crises hoeft uit te monden. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier mee te maken krijgen. Als man wil je bijvoorbeeld ineens een nieuwe fiets, of een nieuwe auto, of zelfs een nieuwe vrouw! 
Dan komen vragen naar boven als; “is dit alles?”, “wie ben ik eigenlijk?”, “waarom ben ik hier op aarde?”, “wat is mijn levenspad?”


Diep nadenken over deze levensvragen, leidt zelden tot een bevredigend antwoord. Cranio kan je helpen door de stilte op te zoeken, naar de kern wie jij werkelijk bent en welke kant je op moet gaan. Hoe mooi is het, als een cliënt na een sessie, zich een ander mens voelt, die weer weet wat hem of haar te doen staat.

Interesse?